Анонси











    КП "Центр державно-приватного партнерства" Чернігівської обласної ради


    Назад

    Корупція - загроза для розвитку країни

    Корупція це протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення.

    Корупція стала однією з головних загроз для розвитку країни, оскільки вона заважає нормальному функціонуванню інститутів держави, охоплюючи як загально-соціальне, так і правове поле життєдіяльності суспільства.

    За висновками експертного середовища основними шляхами корупційного збагачення є державні витрати, які можно поділити за наступними напрямами: >>>

    Інвестиційні проекти багато в чому визначаються рішеннями, які чиновники приймають на свій розсуд. Крупні інвестиційні проекти часто припускають передачу монопольних прав переможцеві конкурсу, що обіцяє чиновникам хабарі. Деякі проекти створюються спеціально для того, щоб певні групи отримували «ренту» від тих, хто призначений як виконавець проекту.

    Державні закупівлі, як правило, припускають вибір об'єктивно кращої пропозиції з декількох на основі конкурсу, проте іноді чиновник може забезпечити перемогу продавця, що пообіцяв найбільші «комісійні» («відкат») з операції. Для цього обмежується участь в конкурсі, його правила повністю не оголошуються тощо. В результаті закупівлі здійснюються за завищеною ціною.

    За даними напрямами використання державних ресурсів контроль здійснює Державна фінансова інспекція та її теріторіальні органи.

    Так відповідно до статей 2,8 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 №2939-ХІІ основними завданнями та функціями органу фінансового контролю є здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, контроль за виконанням функцій з управління об»єктами державної власності, цільовим використанням коштів державного і місцевих бюджетів.

    Отже в практичній роботі державні фінансові інспектори постійно стикаються з операціями які можуть містити ознаки корупції.

    Не повинна стояти осторонь у протидії корупції і громадськість, адже статтями 18-20 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» значно розширено права та державний захист осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції.

    З метою оперативного реагування - інформацію про вчинення корупційних правопорушень можна повідомити за «телефонами довіри» Новгород-Сіверській міжрайонній Держфінінспекції 0(258) 2-32-81 у м.Новгород-Сіверський та 0(259) 2-18-31 у м.Семенівка.

    Основними завданнями функціонування «телефону довіри» є забезпечення оперативного реагування на порушення чинного законодавства.

    Начальник Новгород-Сіверської

    міжрайонної держфінінспекції Л.М.Багнюк

    Назад

    https://www.facebook.com/nvrada.cg.gov.ua/