Анонси











    КП "Центр державно-приватного партнерства" Чернігівської обласної ради

    Історична довідка

    Назад

    Iсторична довідка Новгород-Сіверського району

     Загальна геополітична інформація про район

    Новгород-Сіверський район (у новому складі територій) утворено – 17 липня 2020 року. (Постанова Верховної Ради України № 807-IХ «Про утворення  та ліквідацію районів»)

    Адміністративний центр – місто Новгород-Сіверський

    До складу району входить 4 територіальні громади (Новгород-Сіверська міська, Семенівська міська, Коропська селищна, Понорницька селищна)

    Всього населених пунктів – 222, в т.ч. міст – 2, селищ міського типу – 2, селищ – 8, сіл  - 210.

    Територія – 4, 63 тис. км кв.

    Район розташований у північно-східній частині Чернігівської області, межує з Корюківським, Ніжинським, районами Чернігівської області, Шосткинським районом Сумської області.

    Відстань до обласного центру автошляхами – 176 км, залізничними шляхами – 287 км.

    Природні умови:

    Клімат - помірно-континентальний

    Ґрунти - чорноземи глибокі, малогумусні, лугові та лучно-чорноземні, темно-сірі опідзолені торфоболотні, дерново-підзолисті, супіщані

    Ліси (основні лісові породи) – листяні (сосна, береза, дуб, осика, вільха, ясен) та хвойні (сосна)

    Основні річки: Десна та її притоки

    Корисні копалини:– цегельно-черепична сировина, промислові запаси глини і піску, суглинки, торф, крейда.

    Перші згадки про Новгород-Сіверський датовані 989 роком.

    Прабатьком сучасного Новгород-Сіверського району було Новгород-Сіверське князівство, створене відповідно до рішення з’їзду князів 1097 року. На території князівства, що становила понад 160 тисяч кв.км., знаходилося 300 городищ та понад 40 літописних міст, у тому числі Курськ, Брянськ, Стародуб, Рильськ, Путивль.

    Цілий комплекс безцінних архітектурних шедеврів надають дивовижної неповторності місту. Неможливо уявити Новгород-Сіверський без Спасо-Преображенського монастиря, комплексу культових, громадських і господарських споруд XII – XVII століть. Душею і серцем комплексу є Спасо-Преображенський собор - видатна пам’ятка архітектури доби класицизму, споруджений за проектом видатного архітектора Джакомо Кваренги у 1791 – 1796 роках. Тут знаходиться могила графа О.К.Розумовського - сина останнього гетьмана України.

    У 1990 році в архітектурному комплексі колишньої обителі відкрито єдиний не лише в Україні, а і поза її межами історико-культурний заповідник “Слово о полку Ігоревім”.

    Зразком оборонного мистецтва XVII століття є збудовані у 1680 році муровані стіни з вежами загальною довжиною 800 м. Улюбленою серед численних відвідувачів є Північна вежа, з висоти якої розгортається чаруючий краєвид деснянських просторів.

    Різні традиції зодчества різних епох демонструють інші численні архітектурні пам’ятки: Успенський собор (XVIII ст.), унікальна пам’ятка дерев’яної архітектури Микільська церква (1760р.), велична Тріумфальна арка (1787р.), споруджена на честь перебування у Новгороді-Сіверському Катерини II , за проектом Джакомо Кваренги.

    Про талант, майстерність зодчих пізніших часів свідчать будівлі Торгових рядів з підвалами і аркадною галереєю на фасаді, колишні купецькі будинки, будівлі чоловічої та жіночої гімназій. Значний інтерес становлять сучасні пам’ятники князю Ігорю, літописному Бояну, Ярославні, Богдану Хмельницькому, русичам-захисникам рідної землі, які прикрашають наймальовничіші куточки міста.

    Героїка Великої Вітчизняної війни зафіксована в скульптурній композиції “Жертвам фашизму”, яка розташована на стіні Спасо-Преображенського монастиря, перетвореного під час фашистської окупації в концентраційний табір, а в парку ім. Т.Г.Шевченка на Алеї героїв встановлено погруддя дев’яти героїв Радянського Союзу, уродженців Новгород- Сіверщини.

    Святими місцями для міста є стела – пам’ятник воїнам-визволителям, який височить у центрі та багатотисячне поховання військовополонених і новгород-сіверців у районі Покровщини.

    Всього ж у районі налічується 283 історичні та історико-архітектурні пам’ятки .

    Взято під охорону такі пам’ятники архітектури:

    -Будинок Земства

    -Будинок купця Медведєва

    -Чоловіча гімназія.

    Завдяки своїй унікальній історії та збереженням безцінного скарбу пам’яток археології, архітектури, культури місто включене до системи туристсько-краєзнавчих маршрутів “Намисто Славутича”. З Новгородом-Сіверським пов’язана перша згадка про Москву, про героя “Слово о полку Ігоревім” – князя Ігора Святославича.

    У ХУІІ ст. в Спасо-Преображенському монастирі відомим просвітителем Л.Барановичем була відкрита перша на Лівобережжі друкарня.

    Серед славетних людей, яких подарувала сіверська земля – видатний педагог К.Д.Ушинський; перший ректор Київського університету М.О.Максимович; винахідник і революціонер М.І.Кибальчич, відомі письменники М.Чалий, П.Куліш, Я.Костецький; історик, археолог Д.Я.Самоквасов, композитор Г.А.Рачинський, педагог В.М.Сорока-Росинський, хірург І.В.Буяльський.

    У Новгороді-Сіверському жила і вчилась Р.П.Іванченко – автор багатьох історичних романів, письменник, професор історії.

    Новгород-Сіверщина – батьківщина 9 Героїв Радянського Союзу.

    В історії Новгород-Сіверщини – ключ до її неповторності.

    У минулому на цій землі формувалися вектори культурно-історичного розвитку всієї держави. Її цінність визнавав перший Президент України, учений історик Михайло Грушевський, вона виколисала Президента Леоніда Кучму, надихнула на творчу працю цілу плеяду визначних провідників національної науки і культури. Її можливості невичерпані, як не вичерпна глибина її історії. Та попри значні резерви, культурно-історичну цінність, ця земля залишається практично невідомою за межами області.

    Назад

    https://www.facebook.com/nvrada.cg.gov.ua/