Анонси











    КП "Центр державно-приватного партнерства" Чернігівської обласної ради

    Економіка

    Назад

    Інформація про соціально-економічний стан району 

     

    Економіка району має аграрно-промислову структуру. Район забезпечуєбільше 2,5% виробництва аграрної продукції та 2,4% від реалізації промислової продукції в ціломув області.

             На території району реалізується 5 інвестиційних проєктів загальною вартістю 474,4 млн грн. Це дозволить створити близько 44 нових робочих місць:

    - Будівництво сушарки у с. Печенюги Новгород-Сіверського району,   ТОВ "Мрія" потужністю 300 т/добу, загальна  вартість проекту  23,0 млн грн, на даний час  освоєно 20,5 млн грн,  до кінця поточного року об’єкт планується ввести в експлуатацію. Вже встановлено 2 ємності – одна на 200т сирого зерна , друга на 400т  сухого зерна, також встановлений силос для зберігання зерна;

    - Будівництво тваринницького комплексу (доїльний зал на 1600 дійних корів, корівник, телятник, сарай) у с. Райгородок, ТОВ "Черешеньки", загальна вартість проєкту 150,00 млн грн, освоєно 148 млн грн;

    - Будівництво біогазового комплексу для виробництва електроенергії за межами с. Чорний Ріг Семенівського району Чернігівської області, ТОВ «Каліпсо Біогаз», загальна вартість проекту 223,0 млн  грн, розпочата реалізація проєкту у грудні 2020 року (освоєно 140,0 млн грн);

    - Реконструкція ферми з встановленням доїльного залу в с. Грем’яч  ПП «Новгород-Сіверські аграрні інвестиції» вартістю 24,0 млн грн (освоєно 12,0 млн грн);

              - Реконструкція ТОВ «Новгород-Сіверський елеватор» із збільшенням  потужності до 55 тис.тон, вартістю 139,0 млн грн (освоєно 136,0 млн грн).                                       

            У районі працює 10 підприємств з іноземними інвестиціями, що здійснюють діяльність у сферах: вирощування зернових культур (50%), гідрофобізованої крейди (10%), обробки, сушки та зберігання зерна (10%), виробництва м’яса (10%), лісопильного та стругального виробництва (10%), змішане сільське господарство (10%).

           Інвестиції надійшли до району із 8 країн. Найбільше – з Кіпру – 52,1%, Латвії – 15,9%, Вірменії – 14,0%, Білорусь – 9,1%, Гонконгу – 4,5%, Великобританії – 4,0%, Німеччини – 0,3%, Росії – 0,1%. 

              Наявні потенційні об’єкти для інвестування: вільні приміщення – 3, об’єкти незавершеного будівництва – 1, земельні ділянки – 9, інвестиційні наміри – 7.

                   Територіальними громадами отримана міжнародна технічна допомога на 2 проєкти:

    • «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (Dobre) у Новгород-Сіверській  територіальній громаді»;
    • «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (Dobre) у Коропській територіальній громаді».

    Переможцем конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку Програми підтримки секторальної політики у грудні 2020 року  став  проєкт «Підвищення туристичної привабливості м. Новгород-Сіверський Чернігівської області». Завершена тендерна процедура на закупівлю робіт щодо будівництва автомобільної дороги та елементів благоустрою вулиць Пробудження, Набережної у місті Новгород-Сіверський Чернігівської області – 14,0 млн грн. Роботи розпочаті з вересня 2021 року.

                       На території району налічуюється 63 сільськогосподарські підприємства, 75 фермерських господарств.

    Вироблено валової продукції тваринницької галузі у постійних цінах 2016 року  на суму 87,9 млн грн, що складає 10,1% в обласному показнику.

    Вирощено худоби та птиці у живій вазі 480,7 т (3,5 % від загального виробництва в області), молока вироблено 16641,8 т (14,5% від загального виробництва в області).

    На даний час у районі  налічувалось 11677 голів великої рогатої худоби  (13,4% від загального поголів’я в області), у т.ч. корів - 5539 голів (14,9% від загального поголів’я в області). Найбільша кількість поголів’я великої рогатої худоби у ТОВ «Черешеньки».

    Площа сільгоспугідь району становить 250,9 тис. га, з них рілля – 163,3 тис. га, сіножаті – 38,0 тис. га, пасовищ – 34,1 тис. га.

    Під урожай 2022 року на зерно та зелений корм посіяно 21792 га озимих культур (10,2 % від обласного показника).

    Посів ярих культур проведено в оптимальні агротехнічні терміни із дотриманням технологій вирощування сільськогосподарських культур.

             Промисловий комплекс Новгород-Сіверського району формують 17 підприємств:

           - Новгород-Сіверська міська територіальна громада - 12 промислових підприємств, у сферах: виробництво м’ясних консервів, масла вершкового, сирів твердих, молока термалізованого, лісівництва та інша діяльність у лісовому господарстві, лісопильне та стругальне виробництво, виробництво технічних та фільтрувальних тканин, виробництво будматеріалів та виробів, виробів із деревини  (дерев'яні гранули (пелети), ремонт і технічне обслуговування електричного устаткування, виробництво меблів;

           - Семенівська міська територіальна громада - 3 промислові підприємства, у сферах: надання допоміжних послуг у лісовому господарстві, добування торфу, виробництво взуття, виробництво готових текстильних виробів;

          - Коропська селищна територіальна громада - 2 промислові підприємства, у сферах: надання допоміжних послуг у лісовому господарстві, виробництво плит, листів, труб і профілів із пластмасу.

           У 2021 році індекс промислової продукції за видами діяльності до відповідного періоду минулого року (за розрахунковими даними) становив 102,6%, обласний – 96,8%

    Питома вага обсягу реалізованої продукції району в загальнообласному вимірі становить 2,4%.

    Негативна тенденція спостерігається на підприємстві з виробництва торф’яного паливного брикету, обсяги виробництва скоротилися на 33,1%  до 2020 року. На роботу підприємства вплинули ряд внутрішніх та зовнішніх факторів.Успішно працюють підприємства з виробництва м’ясних консервів (+82,4%),  масла вершкового, сирів твердих, молока термалізованого (+4,1%), продукції деревообробки,  виготовлення виробів з деревини (+40,9 %).

    Кількість діючих малих підприємств у Новгород-Сіверському районі становить 257 суб'єктів, середніх – 17. Кількість фізичних осіб-підприємців -1441 особа, юридичних осіб -1030.

    Обсяги реалізованої малими та середніми підприємствами продукції (робіт, послуг) за 2021 рік очікується 360,2 млн грн.

    Надходження від діяльності суб’єктів малого і середнього підприємництва до місцевого бюджету за 2021 рік очікується 130,7 млн грн.

    За даними Головного управління Державної податкової служби в області за січень-вересень 2021 року було взято на облік 29 суб’єктів підприємництва, з них фізичних осіб-підприємців – 28, юридичних осіб - 1, що на 3 особи більше до відповідного періоду минулого року.

            Відповідно до проєкту «Розвиток хаб-системи підтримки підприємництва, інновацій та стартапів у Чернігівській області», у м. Новгород-Сіверський  проводиться робота щодо створення Центру підтримки підприємництва. Уже визначено приміщення. До Новгород-Сіверської міської територіальної громади надійшли кошти з державного бюджету у сумі 584,6 тис. грн, у т.ч. 288,6 тис. грн на придбання меблів, 200,0 тис. грн на поточний ремонт та 96,0 тис. грн - послуги консультантів.

    Передбачається активний діалог з об’єднаннями підприємців району з метою покращення бізнес-клімату та підвищення соціальної відповідальності підприємців.

    Для удосконалення якості та стандартів надання адміністративних послуг, наближення їх до громадян у Новгород-Сіверському районі функціонує три Центри надання адміністративних послуг. Адміністративні  послуги надаються через: ЦНАП Новгород-Сіверської міської теріторіальної громади - 8 працівників (населення - 25,4 тис. чол.);  ЦНАП Коропської  селищної територіальної громади – 9 працівників (населення 16,8 тис. чол.)  ЦНАП Семенівської міської територіальної громади - 7 працівників (населення -16,3 тис. чол).

     

     

    Назад

    https://www.facebook.com/nvrada.cg.gov.ua/