Анонси











    КП "Центр державно-приватного партнерства" Чернігівської обласної ради


    Назад

    Щодо змін у правовому регулюванні запобігання корупції

    Верховною Радою України 14 травня 2013 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики», що набрав чинності 9 червня 2013 року. З часу ухвалення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (далі - Закон) масштабні та системні зміни до нього вносяться вперше, що зумовлює необхідність детального їх аналізу задля формування єдиного розуміння та правозастосування із самого початку їх реалізації.>>>>

    Коло найважливіших змін:

    1) удосконалення понятійного апарату (стаття 1);

    2) зміна кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення (стаття 4);

    3) скорочення переліку спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції (стаття 5);

    4) конкретизація антикорупційних обмежень (статті 6 -10);

    5) удосконалення механізму проведення спеціальної перевірки (стаття 11);

    6) удосконалення системи фінансового контролю (стаття 12, додаток до Закону);

    7) удосконалення системи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (стаття 14);

    8) запровадження антикорупційної експертизи нормативно-правових актів, розмежування повноважень з проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів (стаття 15);

    9) розширення гарантій захисту осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (стаття 20);

    10) уніфікація положень про звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення (стаття 22).

    Згідно з внесеними змінами конкретизовано визначення окремих понять. Так, більш чітко та повно визначено коло «близьких осіб», до яких належать дві підгрупи осіб:

    1) чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачух, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням;

    2) особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки із суб'єктом, зазначеним у частині першій статті 4 Закону, в тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

    У відповідність до Сімейного кодексу приведено визначення терміну «члени сім’ї». Зокрема, особи, які перебувають у шлюбі, відтепер належать до членів сім’ї незалежно від спільного проживання, побуту, наявності взаємних прав та обов’язків. В той же час перелік осіб, які належать до членів сім’ї за сукупності вказаних ознак, уточнено шляхом віднесення до них батьків та повнолітніх дітей.

    Поряд із запровадженням перевірки декларацій встановлено обов’язок подавати декларації не лише при прийнятті на службу та під час її проходження, а й при припиненні служби (за період, не охоплений раніше поданими деклараціями) та упродовж року після цього. Внесеними змінами передбачено більш широкі, порівняно з наявними до цього у законодавстві, гарантії захисту осіб, які повідомили про порушення вимог Закону іншою особою. Вказані гарантії полягають у забороні звільнення чи примусу до звільнення, притягнення до дисциплінарної відповідальності зазначених осіб чи застосування до них з боку керівника або роботодавця інших негативних заходів впливу (переведення, атестація, зміна умов праці тощо) у зв’язку із таким їх повідомленням.

    З метою оперативного реагування - інформацію про вчинення корупційних правопорушень можна повідомити до Новгород- Сіверської міжрайонної Державної фінансової інспекції за поштовою адресою: вулиця Поштова, буд. 13, м. Новгород- Сіверський, Чернігівська область, (16000), телефон (04658) 23281. Також ви можете безпосередньо звернутися до головного спеціаліста-юрисконсульта з питань запобігання та виявлення корупції Державної фінансової інспекції в Чернігівській області за телефоном (222) 4-12-74.

    Новгород- Сіверська міжрайонна держфінінспекція

    Назад

    https://www.facebook.com/nvrada.cg.gov.ua/