Анонси











    КП "Центр державно-приватного партнерства" Чернігівської обласної ради


    Назад

    Безпечні умови праці в сучасному сільськогосподарському виробництві

     Новгород-Сіверське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області у зв’язку із початком підготовки до посіву озимих культур нагадує керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств взяти під особистий контроль питання стану безпеки праці під час посіву озимих культур, а також створення на робочих  місцях  здорових і  безпечних умов праці та своєчасного  виконання заходів з попередження трав­матизму на виробництві.>>>

    Охорона праці – це система всебічних методів, спрямованих на створення здорових та безпечних умов праці. Сучасне сільськогосподарське виробництво укомплектоване різноманітними складними машинами і механізмами, енергетичними матеріалами і речовинами, управління та праця на яких неможлива без знань охорони праці та техніки безпеки, і вчасне проведення інструктажів дасть можливість запобігти створенню та виникненню аварійних ситуацій, травматизму і загибелі людей у сільськогосподарському виробництві.

            Працівники, допущені до роботи, повинні у встановленому законодавством порядку пройти медичний  огляд, інструктажі, навчання  та  перевірку   знань  з питань охорони праці,  бути забезпечені відповідно до визначених норм спецодягом та засобами  індивідуального захисту. Механізовані роботи з обробітку ґрунту та посіву зернових під час виконання технологічних операцій повинні відповідати технологічним картам та експлуатаційній документації, щоб не допускати зіткнень та наїздів на працівників  та  перехожих.  

            Під час проведення сівби необхідно унеможливити прямий контакт працівників із протруєним насінням під час завантаження у транспортні засоби, доставки на поле, завантаження сівалок. Посівні агрегати повинні  бути обладнані візуальною та звуковою сигналізацією, які б забезпечували узгоджені  та  безпечні  дії  працюючих  спільно агрегатів  та  машин.

            Уся задіяна до посівної кампанії техніка повинна бути в справному стані. Посівні машини повинні бути забезпечені підніжною дошкою  та  поруччями встановленого зразка, захисними огородженнями  рухомих деталей приводних передач, мати надійне з’єднання насіннєпроводів з коробками висівних апаратів, надійне кріплення маркерів у транспортному положенні. Міняти, очищати та регулювати робочі органи  машин і знарядь, які перебувають у піднятому стані, дозволено після вжиття заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.

            Виконання зазначених заходів буде сприяти зниженню виробничого травматизму та підсиленню продуктивності праці. 

     

              В. Коровченко, головний спеціаліст профілактики страхових випадків Новгород-Сіверського відділення

     УВД ФССУ в Чернігівській області

     

    Назад

    https://www.facebook.com/nvrada.cg.gov.ua/